Zasady gry w pokera

Napisany przez dnia Lip 20, 2011 w Nowe | 0 komentarzy

Jedną z największych zalet gry w pokera jest klarowność i jasność jego zasad. Dzięki temu, że są ściśle określone i nieskomplikowane, gry uczy się bardzo szybko. Nie oznacza to jednakże, że jest łatwa – osiąganie w niej mistrzostwa wymaga masy praktyki oraz bystrości i zdolności matematycznych. Do gry używa się talii pięćdziesięciu dwóch kart, liczba graczy może wahać się od dwóch do dziesięciu. Każdy z graczy otrzymuje swoje i ma za zadanie skompletować ich najmocniejsze zestawienie.

Karty podlegają wymianie Po każdej rundzie dochodzi do licytacji ustawienia. Układ kart o najwyższej wartości to poker królewski – szereg kart od dziesiątki do asa w tym samym kolorze. Niższą wartość posiada poker – układ pięciu kolejnych kart w tym samym kolorze. Kolejno w szeregu znajdują się kareta (cztery karty o tej samej wartości, np. cztery walety), full (trzy karty o takiej samej wartości i dwie o takiej samej wartości), kolor (pięć kart w tym samym kolorze), strit (pięć kolejnych kart), trójka (trzy pary o takiej samej wartości), dwie pary (dwie pary kart o tej samej wartości), para (dwie karty o tej samej wartości) oraz wysoka karta (każdy inny układ kart). Jeżeli na stole pojawią się dwa tego samego typu układy kart, wygrywa ten, którego wartość jest wyższa. Jak wspomniano na początku, zdolności matematyczne są kluczowe dla osiągnięcia sukcesów w pokerze. Warto jest dobrze opanować rachunkek prawdopodobieństwa.

Dzięki znajomości tych działań matematycznych dość łatwo jest obliczyć, iż prawdopodobieństwo wylosowania z ręki pary wynosi 0,423, natomiast pokera królewskiego 0,00000154. Nie tylko matematyka ważna jest w tej grze, ale również psychologia. Zagrania, które mają do dyspozycji gracze to pas (rezygnacja z dalszej gry), podbicie (przebicie zakładu postawionego przez innego gracza), postawienie (pierwsze postawienie zakładu w rundzie), sprawdzanie (wyrównanie kwoty postawionej przez innych graczy, czekanie (żadnej z graczy nie wnosi stawki do licytacji w rundzie).

Oceny: 7.4/10 (14 głosów)