kobieta z torebką w dłoniTorebka stworzona specjalnie dla przedstawicielek płci pięknej liczy sobie obecnie kilkaset lat. Już w starożytni znali tego rodzaju dodatek do strojów, który ówcześnie pełnił role czysto praktyczną, nie zaś estetyczną i wykorzystywany był głównie przez mężczyzn. Co więcej, starożytna „torebka” niewiele miała wspólnych cech wizualnych ze współczesnymi modelami, ponieważ miała ona formę sakiewki. Późniejsze czasy charakteryzowała nieco większa swoboda i wymyślność w ubieraniu się. Wobec tego stworzono pierwszą torebkę dla kobiety, która oprócz funkcjonalności miała również spełniać rolę dekoracyjną. Po średniowieczu na chwilę zapomniano o torebkach, aby przypomnieć sobie o nich na dobre w wieku XIX. Obecnie na sklepowych półkach górują rozmaite wzory i kolory, torebki dedykowane kobietom, mężczyznom, a nawet małym dziewczynkom. Jak wybrać spośród nich wszystkich tę jedyną, wymarzoną?

Torebka dla kobiety, a konkretnie jej wybór, powinien być przede wszystkim uzależniony od okazji. Na szczęście dzisiejsi projektanci oferują najróżniejsze modele. W efekcie, na elegancką kolację, wieczór w teatrze, ślub przyjaciółki czy spotkanie biznesowe wybierajmy małe torebki, na przykład kopertówki. Są to modele „do ręki”, zazwyczaj z dołączanym paskiem, aby dla wygody móc przewiesić torebkę przez ramię. Natomiast podczas całego dnia spędzonego w pracy najlepiej sprawdzą się większe fasony. W zależności od charakteru pracy, mogą to być aktówki lub mniej formalne torby w popularnym formacie A4, jednak nadal zachowujące klasę i elegancję. Warto w tym miejscu przypomnieć, że ponadczasowa torebka dla kobiety jest wykonana ze skory naturalnej. Z kolei młode dziewczyny, na przykład licealistki czy studentki zazwyczaj dobrze się czuję, jeśli pod ręką mają torbę-listonoszkę lub inny model, również mniej zobowiązujący, bardziej swobodny. Natomiast na co dzień bardzo dobrze sprawdzają się torby w kształcie worków lub kuferki. Ta druga wersja jest dedykowana przede wszystkim kobietom lubiącym elegancję. Torebka dla kobiety może być również różowa i ozdobiona bohaterami z bajek. Wówczas świetnie nada się dla małej kobietki. Wiele przydatnych informacji dotyczących torebek można znaleźć na stronie internetowej www.sukienki-torby.pl.

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Rating: +1 (from 1 vote)
Torebka dla kobiety na każdą okazję, 10.0 out of 10 based on 2 ratings