Sport pokerowy

Napisany przez dnia Kwi 20, 2011 w Nowe | 0 komentarzy

Przez nieco dłużej niż ostatnie sto lat poker osiągnął dużą popularność w Europie i Ameryce. Obok odmian hazardowych wytworzyło się wiele sportowych odmian tej gry. Generalnie, zasadniczy cel gry i podstawowe zasady są we wszystkich odmianach identyczne. W grze stosuje się talię pięćdziesięciu dwóch kart. Liczba graczy waha się od dwóch do dziesięciu. Celem każdego rozdania jest uzyskanie jak najlepszego układu kart spośród układów możliwych: poker królewski, poker, kareta, full, kolor, strit, trójka, dwie pary, para, wysoka karta.

Obecnie najbardziej popularną i najszerzej rozpowszechnioną odmianę pokera stanowi Texas Hold’em. W tej odmianie jeden z graczy jest rozdającym, a jego zadanie to rozdzielenie kart pomiędzy uczestników gry. W każdej rundzie każdy z nich dostaje ich po dwie karty. Na lewo od rozdającego siedzą osoby z małą i dużą ciemną. Są to wymuszone stawki, które w ciemno grający musi włączyć do gry. Zwykle duża ciemna jest dwa razy wyższa od małej ciemnej. Gdy wszyscy gracze otrzymają karty zgodnie z ruchem wskazówek zegara, mogą je sprawdzić, spasować lub podbić. Można również je wymieniać. Następnie na stole pojawia się flop – trzy karty wspólne, które tworzą układy z poszczególnymi zestawami grających. Rozpoczyna się kolejna tura licytacji. W momencie, gdy wszyscy gracze wyłożą na stół tę samą sumę pieniędzy, na stole pojawia się czwarta karta. W wypadku, gdy sytuacja się powtórzy, wykłada się na stół jeszcze jedną kartę. Gracze tworzą układy pięciu najlepszych kart z wykorzystaniem wszystkich siedmiu dostępnych. Omaha różni się od Texas Hold’em. W tym pokerze gracz dostaje na początku cztery karty i ma obowiązek wykorzystać dwie z nich.

Na stole są trzy karty wspólne. Fazy gry to tzw. preflop (rozdanie kart od małej ciemnej w kierunku wskazówek zegara), flop (wyłożenie trzech kart wspólnych), turn (wyłożenie czwartej karty wspólnej) i licytacja, river (wyłożenie piątej karty wspólnej) i licytacja. Inna odmiana tego pokera to Omaha high – low.

Oceny: 7.0/10 (17 głosów)