Poker na świecie

Napisany przez dnia Lut 20, 2011 w Nowe | 0 komentarzy

Na całym świecie jest niewiele równie popularnych gier karcianych jak poker. Pochodzenie gry jest niejasne, a jej korzenie sięgają podobno już starożytnych Chin. Niektóre źródła podają, że w pokera grali już obywatele Państwa Środka w X w. Istnieje również taka możliwość, że poker, że wywodzi się z hinduskiej gry ganjifa.

Najprawdopodobniej jednak został przywieziony do Europy przez żeglarzy, którzy kursowali między Persją a obecną Francją w okresie średniowiecza. Grę po raz pierwszy opisano w 1834 r. w Stanach Zjednoczonych, gdyż była cieszyła się sporą popularnością wśród pasażerów parowców pływających po rzece Missisipi. Zasady gry w pokera dobieranego zostały po raz pierwszy oficjalnie ustalone w 1874 r. Początkowo gracze używali do gry talii dwudziestu kart (od dziesiątek do asów), stopniowo jednak gra ewoluowała. Obecnie do jej prowadzenia używa się pięćdziesięciu dwóch kart, a liczba graczy ograniczona jest wielkością talii. Rzadko kiedy gra się w większym zespole niż dziesięciu graczy. Minimalna liczba uczestników gry wynosi dwa. Z biegiem lat powstały także rozmaite odmiany pokera, wśród których sporą popularnością cieszą się Texas Hold’em, poker otwarty, Omaha, poker dobierany. Współcześnie poker jest grą, którą uprawia się nie tylko w kasynach w celach hazardowych, grają w nią również sportowcy. Tworzy się są sportowe odmiany pokera, które różnią się od pokera znanego z kasyn głównie tym, iż grywa się w nie na żetony (tzw. chips), nie zaś na pieniądze.

Najpopularniejsze odmiany pokera sportowego to Omaha, Omaha High-Low i Texas Hold’em,. Na całym świecie tworzone są federacje zrzeszające pokerzystów. W Polsce prężnie działają przede wszystkim Polska Federacja Pokera Sportowego i Polski Związek Pokera. Co roku zrzeszenia te organizują zawody i turnieje w grze w pokera, których najlepsi zawodnicy wyjeżdżają na zawody międzynarodowe, np na World Series of Poker, międzynarodową imprezę, w której w 2005 r. wzięło udział aż 23 000 graczy z całego świata.

Oceny: 7.9/10 (14 głosów)