Oszczędzaj skutecznie i bezpiecznie!

Napisany przez dnia Lis 23, 2012 w Nowe | 0 komentarzy

Lokata to świetny pomysł dla tych, którzy chcą zarobić bez żadnego ryzyka i którzy nie mają zbyt wielu środków na inwestycje. Wystarczy bowiem na przykład siedemset złotych lub inna, mniejsza kwota, aby takową otworzyć i aby po czasie odebrać zysk z procentem. Mało tego, nie potrzebuje się tu żadnej wiedzy specjalnej, praktyki, znajomości rynku i czegokolwiek, co koniecznym jest wprost na sesjach giełdowych i do innych rodzajów inwestycji. Należy zatem wytypować konkretną propozycję odpowiedniego banku i zrobić z niej pożytek.

Depozyt to nic innego jak powierzenie bankowi konkretnej ilości pieniędzy, która będzie zwrócona w wyznaczonym terminie, oczywiście razem z naddatkiem. Można je rozróżnić na trzy rodzaje, wśród których punktujemy lokatę a’vista, będącą kapitałem transakcyjnym i umożliwiającą wypłatę o każdej porze, lokatę terminową, która uniemożliwia pobranie pieniędzy przed określonym czasem, i która cechuje się wysokim procentem oraz lokatę antybelkową, która jest ciągle kapitalizowana, aby uniknąć opłacania tak zwanego podatku Belki. Zanim zatem wytypuje się tę jedną, dobrze jest przyjrzeć się ich swoistości dokładniej i zastanowić nad tym, jaka z nich będzie Wam odpowiadać w maksymalnym tego słowa znaczeniu.

O depozytach bankowych możemy dziś mnóstwo przeczytać, ale wiedza teoretyczna, mieszcząca się w rozmaitego typu definicjach, nad wyraz często ma się nijak do wiedzy rzeczowej. Trzeba więc mieć pojęcie, jaką rolę ma okres depozytu, co to jest oprocentowanie nominalne, z jakiej przyczyny częstotliwość kapitalizacji odsetek powinna być duża, co grozi za przedterminowe wypłacanie środków i jak w całości przedstawia się proces zakładania takiego depozytu. Owszem, pomoc z zewnątrz jest pomocna i pozwala rozwiać cały ogrom wątpliwości, ale klient powinien być świadomy tego, czym się zajmuje.

Otwieranie lokaty jest jednym z najbardziej opłacalnych pomysłów na oszczędzanie, ale nie jest wcale powiedziane, iż każda z propozycji cechuje się takimi samymi parametrami, a wprost przeciwnie. Aby dokonać więc świetnego wyboru, należy zwracać uwagę na to, ile będzie wynosił okres jej aktywności, jak wielkie będzie jej oprocentowanie, jaka będzie częstotliwość odpisywania zysku, czy są jakieś grzywny finansowe za wcześniejszą wypłatę i czy jest to lokata bez podatku Belki. Dopiero wówczas, gdy sprawdzi się to wszystko, można wspominać o jakiejś opłacalności albo o jej braku.

Porównanie lokat – najlepsza strona do porównania lokat