Odmiany pokera

Napisany przez dnia Lut 20, 2011 w Nowe | 0 komentarzy

Obecnie na świecie istnieje cały szereg odmian gry w pokera. Ich popularność zależy od miejsca prowadzenia gry – w innego pokera gra się w kasynach, a w innego na turniejach. W kasynach dominuje poker pięciokartowy dobierany, natomiast wśród graczy sportowych popularny jest Texas Hold’em oraz Omaha. W każdej z dwóch ostatnich odmian gracz otrzymuje część kart do ręki, trzy natomiast pojawiają się zawsze na stole. Jeden gracz pełni funkcję na rozdającego, zaśa dwie osoby, które siedzą po jego lewej stronie, mają tzw. małą ciemną i dużą ciemną – wymuszone stawki, które muszą włączyć do gry, by ta mogła się rozpocząć.

W Texas Hold’em gracz otrzymuje dwie własne karty, w Omaha cztery, lecz musi użyć dwóch z nich do stworzenia możliwie najlepiej punktowanego układu kart. Możliwe układy to, w kolejności malejącej, poker królewski (szereg kart od dziesiątki do asa w tym samym Kolorz)e, poker (układ pięciu kolejnych kart w tym samym kolorze), kareta (cztery karty o tej samej wartości, np. cztery walety), full (trzy i dwie karty o takiej samej wartości), kolor (pięć kart w tym samym kolorze), strit (pięć kolejnych kart), trójka (trzy pary o takiej samej wartości), dwie pary (dwie pary kart o tej samej wartości), para (dwie karty o tej samej wartości) oraz wysoka karta (każdy inny układ kart). Po pierwszej turze ma miejsce. Jeśli gracze wyłożą taką samą kwotę, na stole pojawia się czwarta karta, turn, a licytacja zostaje ponowiona. Jeśli znów każdy z graczy postawi zakład o identycznej wartości, na stół wykłada się piątą kartę, river. Poker Omaha jest szczególnie popularny na turniejach sportowych, podobnie jak poker Texas Hold’em. Ten jednakże posiada znacznie szersze zastosowanie. Grywa w niego wielu graczy amatorskich zarówno fizycznymi kartami, jak i w Internecie.

Inne, mniej popularne odmiany pokera, które można czasami spotkać na turniejach, w kasynach i w grze amatorskiej i internetowej to m.in. 7 Card Stud, 2-7 Draw (Triple lub Single), Razz, a także Badugi.

Oceny: 7.9/10 (14 głosów)