Nawet najlepsze lokaty nie są doskonałe

Napisany przez dnia Wrz 18, 2013 w Nowe | 0 komentarzy

W obliczu tychże pozytywów i minusów dobrze jest więc rozpatrywać każdy ranking lokat gorliwie, aby stosunek tych pierwszych do drugich był większy, tym bardziej że banki gwarantują obecnie multum możności dostosowania propozycji do każdych naszych oczekiwań, w tym też tych największych.

Czy to jednak znaczy, że najlepsze lokaty są w całości obdarte z minusów? Oczywiście, że nie, bowiem ich założenie potrzebuje unieruchomienia kapitału pozostawionego instytucjom finansowym (niepozwalającego na rozporządzanie nim nawet w przypadkach nagłych), wiąże się z ryzykiem utraty zdobytych do tej pory odsetek w chwili przedterminowego zerwania umowy, znamionuje się dość niskim zyskiem (przynajmniej wobec pozostałych aparatów finansowych), a ponadto wymaga zapłacenia dziewiętnastoprocentowego podatku państwowego.

Jeżeli mamy na myśli znaczenie, lokaty bankowe charakteryzuje się jako porozumienia banków z interesantami, za pomocą których te pierwsze zobowiązują się do spieniężenia kwoty sprecyzowanej pierwotnie przez tych drugich, uświetnionej o dodatkowe odsetki. Reasumując więc, lokaty to innowacyjne produkty finansowe, które pozwalają na zaoszczędzenie środków pieniężnych w sposób wybitnie prosty, lecz nie jest to jedyny czynnik zainteresowania nimi pośród tutejszych oraz zagranicznych interesantów, a wprost na odwrót, bo lista ich pozytywów jest zdecydowanie dłuższa, a kompleksową analizę można znaleźć tutaj.

Świadectwo wzmiankowanych powyżej słów stanowi z kolei to, iż generalnie każda lokata potrzebuje naprawdę malutkiego kapitału do otwarcia (nieprzekraczającego choćby dziewięćset złotych), iż niezmienne oprocentowanie lokat zapewnia niezmienny przychód (realny do ustalenia już na samym etapie kreowania umowy), iż nie wymagają one ani doświadczenia w ogólnie pojmowanych inwestycjach pieniężnych, ani monitorowania aktualnej sytuacji rynkowej, ani też znajomości oddziaływania nań z perspektywy wielorakiego rodzaju elementów wewnętrznych lub z zewnątrz, iż są one bardzo proste w otwarciu (co redukuje się jeno do podpisu w banku), iż znamionują się bezwzględnym bezpieczeństwem (również w momencie bankructwa banku), a także iż ich obsługiwanie nie wiąże się z jakimikolwiek pogmatwanymi procedurami.