Lokaty bankowe – czyli oszczędzamy z zyskiem

Napisany przez dnia Kwi 8, 2013 w Nowe | 0 komentarzy

Do ciągle w największym stopniu znanych i cenionych metod oszczędzania pieniędzy zaliczają się lokaty terminowe. Osoby posiadające dużą sumę pieniędzy, bardzo często decydują się na taką opcję jej ulokowania, która należy do najmniej ryzykownych. Nasze fundusze są bowiem objęte zabezpieczeniem przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny. Lokata zostaje założona na konkretny okres czasu, a dodatkowo bank dodaje do naszych oszczędności nam odsetki od naszych pieniędzy. Wysokość ich oprocentowania zależna jest od czasu trwania lokaty i stóp procentowych. Choć profity z tego tytułu nie są bardzo duże to jednak jest to zapewniony zysk, który zachęca sporo osób. Jeżeli z kolei zależy nam tylko na bezproblemowym dostępie do naszych środków finansowych, wystarczy nam założenie konta bankowego. Ich rodzajów jest także niezwykle wiele, zależnie od banku w którym zamierzamy takie konto założyć, jednak możemy wyodrębnić dwa najistotniejsze rodzaje.

Obecnie na pewno większość spośród nas korzysta z jakichkolwiek ofert proponowanych nam przez banki, z pomocą których obrót naszymi funduszami stał się znacznie ułatwiony. Jeśli nasze oszczędności ulokowane są na koncie, możemy bez problemu wypłacać je w konkretnych punktach, lub po prostu płacić za zakupy za pomocą karty. Dzięki ofertom przeróżnych banków posiadamy również możliwość aby zarabiać za pomocą wpłaconych do nich środkom finansowym. Musimy jedynie dokładnie zapoznać się z wszelkiego rodzaju ofertami wybranych banków by wybrać coś właściwego do naszych wymagań. Musimy jedynie dokładnie przemyśleć to jaka jest kondycja naszych finansów by zdecydować, która opcja będzie dla nas w największym stopniu korzystna. Warto także zapoznać się z wszelkiego typu zestawieniami produktów proponowanych przez banki, które w ostatnich latach tworzone są przez instytucje finansowe lub też przez media.

Pierwsze z nich to wszystkim znane konta osobiste, które obecnie posiada niemalże każdy. Bank obsługujący takowe konto, gwarantuje nam bezgotówkowe przechowywanie oszczędności, łatwy i swobodny dostęp do nich oraz pozwala na wpłacania środków. Bywa to ogromnie użyteczne przede wszystkim w sytuacji przekazywania nam wynagrodzenia przez pracodawcę. Dużym ulepszeniem dla sporej grupy klientów są również tak zwane zlecenia stałe, za pomocą których regularnie, we wskazanym przez nas czasie z konta pobierane są kwoty pieniędzy, na przykład na opłacenie rat pożyczki. Wiele osób korzysta także z propozycji założenia konta oszczędnościowego, które wiąże się z dodatkowy oprocentowaniem posiadanych przez nas środków. Mimo, że jest ono o wiele niższe aniżeli w przypadku lokat terminowych to z kolei umożliwia o wiele prostszy dostęp do zgromadzonych przez nas funduszy.