Leczenie przez jedzenie

Napisany przez dnia Wrz 24, 2015 w Informacje | 0 komentarzy

W obecnych czasach fast foodów, niezdrowego jedzenia pełnego chemii i różnych składników silnie wpływających na nasze zdrowie, dietetycy i osoby zainteresowane zdrowym żywieniem mają wiele do zaoferowania. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co sklepy oferują w sprzedaży i przyglądamy się z zainteresowaniem, co jest dostępne na półkach żywieniowych w supermarketach. Czytamy etykiety i zastanawiamy się, co też dziwnego znajdziemy w śmietanie, kefirze, mleku, czy bóg wie w czym jeszcze.

W dobie poszukiwań zdrowego jedzenia furorę robią sklepy ze zdrową żywnością, programy na temat zdrowego odżywiania i wszystkie blogi o zdrowym gotowaniu. Podobnie trwa obecnie odwrót od pracy w miastach i mnóstwo osób dotychczas pracujących w wielkich korporacjach przenosi się na wieś. Kupuje połaci ziemie i zakłada gospodarstwa nastawione na produkcję zdrowej żywności, piecze chleb, hoduje krowy, owce czy kozy oraz prowadzi ofertę dla turystów. To tak, jakby obecne czasy wymusiły powrót do korzeni. Ciekawy społeczny problem. Świat się zmienia.

Nasze babcie nie uwierzyłyby w to, co teraz może zawierać masło, szynka i wszystkie zupełnie podstawowe produkty żywieniowe. W dobie takiej chemizacji jedzenia poszukiwanie nowych, zdrowych produktów to jak poszukiwanie zagubionej arki, czy poszukiwanie złota na dzikim zachodzie. I nie powinno nas więc dziwić, że ludzie w codziennej diecie sięgają po wodorosty, czy mikroalgi jako cenne źródło białka. Spirulina więc robi zawrotną karierę, pojawia się w postaci nieprzetworzonej, ale też można kupić tabletki, tak zwane suplementy diety zawierające ogromne jej ilości.

spirulina w proszkuNa fotografii spirulina w proszku – źródło: http://spirulina-sklep.com.pl

Spirulina staje się więc lekiem na całe zło tego świata. Stosuje się ją w profilaktyce nowotworowej, jako wspomaganie pracy nerek i wątroby przy detoksykacji, dla wzmocnienia systemu immunologicznego, regeneracji komórek układu nerwowego, obniżeniu poziomu złego cholesterolu, który powstaje w odpowiedzi na zbyt duży stres w codziennym życiu.

Jest jeszcze wiele innych powodów, dla których warto rozważyć stosowanie spiruliny: normalizuje poziom cukru we krwi, powoduje zwiększenie przyswajania żelaza, wspomaga leczenie pacjentów zarażonych Aids, zmniejsza negatywne skutki chemioterapii, wspomaga odchudzanie, opóźnia procesy starzenia się organizmu, wspomaga procesy oczyszczania się organizmu. To zaledwie kilka przykładów jej pozytywnego działania, jakie jest jej działanie ujemne? Takie informacje trudno znaleźć, jeśli w ogóle.