GPS, poradnik

Napisany przez dnia Maj 20, 2011 w Nowe | 0 komentarzy

Dzisiaj dostęp do internetu jest zjawiskiem powszechnym. Jednakże możemy surfować po sieci nie tylko używając standardowo komputera. Coraz częściej dostęp do internetu zapewniają nam telefony komórkowe. Jest to bardzo dogodne rozwiązanie, gdyż dzięki temu możemy odebrać czy napisać maila na przykład będąc w podróży czy na spotkaniu ze znajomymi. Dostęp do sieci za pomocą telefonów komórkowych jest bardzo korzystny dla osób, których praca wymaga bycia w stałym kontakcie z kierownictwem czy klientami.

Dzisiaj większość aplikacji, które chcemy zainstalować w naszym aparacie to aplikacje mobilne. Są one dostępne bezpłatnie lub za jakąś określoną opłatą. Dzięki nim mamy dużo większe możliwości wszechstronnego wykorzystania dodatków, w które jest wyposażony nasz telefon. Jak wiadomo, dzisiejsze modele komórek posiadają bogaty zestaw dodatkowych akcesoriów, który zwiększa komfort ich użytkowania, a nasze życie czyni prostszym i wygodniejszym. Kamera wbudowana w telefon czy urządzenia umożliwiające komunikację z innymi poprzez podczerwień, wi-fi lub Bluetooth są dzisiaj niemalże standardem w przypadku nowych modeli komórek. Coraz więcej aparatów posiada także GPS, czyli system nawigacji. Może on być wbudowany w telefon lub stanowić dodatkowe, zewnętrzne urządzenie. Aby móc z niego korzystać, niezbędne są mapy, które w tym wypadku stanowią właśnie aplikacje. Należy je wgrać na kartę pamięci w telefonie. Mogą również być pobierane w czasie jazdy za pomocą łącza GPRS w sposób automatyczny. Ich instalacja jest prosta, a konfiguracja samoczynna. Aktualizacja następuje poprzez pobieranie nowych danych ze strony internetowej producenta. Nawigacja GPS jako dodatek do telefonu jest coraz częściej wybieranym rozwiązaniem.

Jej cena jest niższa w porównaniu do standardowych urządzeń tego typu, a jakość oferowanej usługi praktycznie taka sama. Z taką nawigacją również bezproblemowo dotrzemy do celu. Decydując się na zainstalowanie odpowiedniej aplikacji zyskujemy nowe i szerokie możliwości.

Oceny: 7.1/10 (14 głosów)