Dziś gotować każdy może!

Napisany przez dnia Lip 13, 2015 w Informacje | 0 komentarzy

W XXI wieku nastąpił znaczący rozrost wpływów kuchni egzotycznej na naszą rodzimą, tradycyjną formę przyrządzania posiłków. Istnieje jednak bardzo duże grono osób, które mimo to stara się na rodzinny stół podawać tylko i wyłącznie potrawy takie, jakie pamięta jeszcze ze świąt spędzanych u babć, a nawet prababć.

 

W ostatnich latach można zauważyć, że grono to coraz częściej i chętniej zaopatrza się w produkty z TV. Są to narzędzia kuchenne, które okazują się wprowadzać nową jakość do systemu przygotowania posiłków. Wszystko z czasem staje się łatwiejsze, szybsze i wymagające mniej pracy. Ot – na przykład taka zwyczajna maszynka do mielenia mięsa zasilana prądem, z automatycznym podajnikiem. Wykonana z materiałów, które umożliwiają czyszczenie praktycznie pod samym strumieniem bieżącej wody. Już w po kilku dniach sprzedaży okazało się, że producent musi natychmiast zapewnić dziesięciokrotnie większą podaż, ze względu na zainteresowanie wykraczające poza wszelkie przewidywania.

Z pewnością nie bez znaczenia w szale zakupowym, wykreowanym dookoła wszystkich tego typu produktów są niewyobrażalne okazje cenowe – zarówno w telewizji, jak i w internecie. Do urządzeń kuchennych dodawane są książki kucharskie, noże, sztućce, często nawet patelnie, czy garnki. Łowcom promocji z pewnością przypadną do gustu obniżki cen, oraz programy partnerskie.

Dużym zainteresowaniem cieszą się także internetowe kursy uczące, jak gotować! Wszyscy pamiętamy programy o gotowaniu, tak często pojawiające się w telewizji. W dzisiejszych czasach spektrum możliwości jest zdecydowanie większe! Nikogo nie dziwi już sieć kanałów internetowych na wielu różnych portalach, gdzie dowiemy się jak ugotować absolutnie wszystko – od przystawki, przez zupę, danie główne, na deserze kończąc. Internetowe medium powie nam co podać na śniadanie, co przygotować dziecku do szkoły, jak zapewnić rodzinie wyśmienity obiad, a nawet co powinno się zjeść, by zapewnić sobie spokojny sen.

kitchen-791181_640
Jest jednak jeden istotny element, który często jest pomijany, a warty zauważenia. Dostęp do tak wielu źródeł informacji powoduje wyparcie naszych rodzimych standardów na rzecz propozycji z innych części świata. Dziś nikogo nie dziwią nazwy takie, jak sushi, de volaille, shoarma, tortilla, czy sphagetti. W tym wszystkim pragniemy przypomnieć starego, dobrego, polskiego kotleta mielonego podanego z mizerią i młodymi ziemniaczkami okraszonymi świeżym koperkiem – tak, jak u Babci!

Zachęcamy więc gorąco do korzystania z dobrodziejstw współczesnej technologii, do nowoczesnych piekarników, samotnących noży, samoczyszczących maszynek mielących, oraz także do internetowych szkół kucharskich z zastrzeżeniem, że zawsze należy pamiętać o kucharskiej tradycji przekazywanej nam przy rodzinnych stołach przez naszych najbliższych szefów kuchni.

Bo przecież nic nie smakuje tak, jak barszcz biały podany w babcinej wazie, ale teraz, dzięki nowoczesnym mediom – telewizji, internetowi – barszcz ten będzie mógł stanąć na stole każdego, nawet najmniej uzdolnionego kucharza!

źródło: http://www.tvokazje.pl/

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)